Luokkataistelun olemus ja työväenluokan puoluemuodot ovat aikansa olosuhteisiin vastaavia, ajassa kehittyviä ja ohimeneviä vaiheita historiassa. 1900-luvun erilaisten puoluemuotojen ja niiden funktioiden käyttökelvottomuus alkaa olla selvää jo useimmille. Luokkataistelun kehitteillä olevia muotoja on kuitenkin vielä vaikea hahmottaa. Kesäleirin tämänvuotisena teemana on luokkataistelujen ja puolueen historian uusin episodi, joka ”nousee luonnollisesti modernin yhteiskunnan maaperästä”, kuten Marx kirjoittaa kirjeessään Freiligrathille. Millaisia sieniä lähestyvältä kapitalistisen yhteiskunnan syksyltä voidaan odottaa?
Ulapalla olevien kommunistien neljäs kesäleiri järjestetään juhannusta edeltävänä viikonloppuna 18–20.6. Tiedossa on jälleen leirielämää Uudenmaan saariston merenrantakallioilla sekä kytkeytymistä kommunistisen teorian kysymyksenasetteluihin kapitalistisesta yhteiskunnasta ja sen ”aufhebung-an” (ylittämisen-lakkautumisen) historiallisista edellytyksistä.
Huomiomme kohdistuu tällä kertaa yhteiskuntamuotoomme perustavasti tyytymättömien vallankumouksellisten peruskysymykseen siitä mitä on tehtävä; miten kommunistisen vallankumouksen tarpeen tunnistaneiden olisi järjestäydyttävä ja toimittava tavoitteensa hyväksi? Emme kuitenkaan asetu luokkamme ylä- tai ulkopuolelle asettuvan aktivistin tai kaaderin näkökulmaan, vaan lähestymme aihetta historian ja sen luokkaamme lataamien tarpeiden ja mahdollisuuksien näkökulmasta. Luemme pohjaksi Endnotes -kollektiivin We Unhappy Few tutkielman avausluvun (tai osallistujille välitettävän lyhyen suomenkielisen tiivistelmän). Se käsittelee historian asettamat ehdot tunnistaneiden vallankumouksellisten 1900-luvulla kehittämää itseymmärrystä luokan tietoisen vähemmistön ja kommunistisen teorian merkityksestä. Osallistujille suositellaan taustakirjallisuudeksi myös Jacques Camatten tutkielmaa Origin and Function of the Party Form vuodelta 1961 sekä Antagonism Pressin Bordiga versus Pannekoek -nimistä artikkelia, jossa puolueen ja luokan suhdetta pohditaan näiden kahden teoreetikon ja heidän edustamiensa liikkeiden näkökulmasta.
Osallistujia pyydetään kehittelemään lyhyt tai pidempi oma keskustelunavaus aiheeseen liittyen oman kiinnostuksen ja leirin kysymyksenasettelua varten luetun (sekä yhdessäkin kartoitetun) uuden kirjallisuuden pohjalta. Tämä ei kuitenkaan tietenkään ole pakollista vaan keskusteluun voi osallistua myös vapaamuotoisemmin. Luvassa on ainakin keskustelunavaus, joka avaa vallankumouksellisten tilannetta kapitalismin periodisointikysymyksen näkökulmasta. Toisessa alustuksessa puolestaan hahmotellaan tulevan puolueen ja internationaalin suhdetta tuotannon järjestämiseen ja lisäksi kuullaan myös ulkomaisten tovereiden kirjallisesti välittyviä terveisiä aiheeseen liittyen.
Toisena leiripäivänä tarkennetaan huomiota kommunistiseen (anti-)kustannustoimintaan. Keskustelua avaa alustus, joka johdattaa kommunistien radikaalin kustannustoiminnan historiaan (situationisteista ja detroitilaisesta Black and Redistä vielä avantgardistisempiin kokeiluihin) sekä perinteisen työväenliikkeen kriisiytymisen ja kirjamuodon spektaakkeliolemuksen kustannustoiminnalle asettamiin haasteisiin. Nyt kevät-kesällä muutamalla Ukrainan sotaan liittyvällä tekstillä aloittanut ja syksyllä varsinaisesti käynnistyvä Arvon barbaarit -niminen (anti-)kustannusohjelma konkretisoi osaltaan keskustelua. Mukaan toivotaan kommunismista ja kirjallisesta kommunikaatiosta kiinnostuneiden ihmisten erilaisista taustoista aukevia näkökulmia ja kontribuutioita.
Ilmoittautumiset osoitteeseen kommunistitulapalla@protonmail.com mielellään jo touko-kesäkuun vaihteessa, vaikka mukaan voi ilmoittautua astetta myöhemminkin ja kiinnostuksesta ilmoittaa myös siinä tapauksessa, ettei tänä vuonna pääse mukaan. Leiri on maksuton lukuunottamatta mahdollisia yhteyslaivan lippukuluja. Teltattomille järjestetään telttapaikka ja ruokailut järjestetään yhteisesti. Leiripaikka sekä matkantekoon ja muuhun liittyvät yksityiskohdat ilmoitetaan osallistujille.